Новини

19 жовтня 2017 року під головуванням начальника управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Р.М. Кирилюка відбулася робоча нарада з питань підведення підсумків роботи агропромислового комплексу області за 9 місяців поточного року.
В роботі наради взяли участь керівники обласних установ, організацій системи агропромислового комплексу та структурних підрозділів з питань агропромислового розвитку райдержадміністрацій.
За підсумками 9 місяців поточного року в агропромисловому комплексі області за статистичними даними, за січень-вересень всіма категоріями господарств вироблено валової продукції сільського господарства у постійних цінах 2010 року на суму 6857 млн грн, що на 235,8 млн грн більше, у тому числі продукції галузі рослинництва на суму 4680,5 млн грн, що на 231,4 млн грн більше, тваринництва – 2176,5 млн грн, що на 4,4 млн грн більше.
Індекс сільськогосподарського виробництва становить 103,6% (по даному показнику область на 8-му місці серед регіонів держави), індекс продукції галузі рослинництва – 105,2% (8—ме місце), тваринництва – 100,2% (6-те місце).
Таких результатів досягнуто за рахунок збільшення усіма категоріями господарств у порівнянні до відповідного періоду минулого року виробництва продукції рослинницької та тваринницької галузей, залучення в обробіток у 2017 році понад 81,0 тис. га ріллі, впровадження у виробництво нових сортів та гібридів, закупівлі племінного поголів’я, підтримки аграріїв за рахунок коштів обласного та державного бюджету.

Рослинництво
Впродовж літа спекотні дні змінювало різке похолодання, що вплинуло на ріст сільськогосподарських культур, їх урожайність і відповідно валовий збір. Знизилась у порівнянні з 2016 роком урожайність зернових культур (пшениця, ячмінь, овес), багаторічних та однорічних трав.
У цьому році додатково введено в обробіток понад 81,0 тис. га ріллі, що сприятиме покращенню показників в рослинницькій галузі.
Найбільше додатково залучено в обробіток земель агроформуваннями Бердичівського району (9,9 тис.га), Черняхівського (8,5 тис.га), Малинського (8,0 тис.га), Брусилівського і Коростишівського (по 6,5 тис. га) та Ємільчинського (5,0 тис.га) районів.
Не дивлячись на складність погодно кліматичних умов цього року аграрії області за 9 місяців виростили (за даними Держстату на 01.10.17):
зерна у початково оприбуткованій вазі – 1041,2 тис. тонн (19 позиція у державі);
цукрових буряків (фабричних) – 219,3 тис. тонн (4 позиція у державі);
насіння соняшнику у початково оприбуткованій вазі – 110,8тис. тонн ( 17 позиція у державі);
картоплі – 1641,8 тис. тонн ( 3 позиція у державі);
овочів відкритого грунту – 297,5 тис. тонн (9 позиція у державі)


Тваринництво
Станом на 01.10.2017 року в усіх категоріях господарств області утримувалось великої рогатої худоби – 221,0 тис. голів, в тому числі корів 114,1 тис. голів, свиней – 145,9 тис. голів, птиці – 8304,3 тис. голів. У рейтингу по чисельності поголів’я великої рогатої худоби в тому числі корів область на 5-му місці в державі.
До минулорічного показника чисельність поголів’я великої рогатої худоби зросла – на 25,5 тис. голів (13,0%), в т. ч. корів – на 4,4 тис. голів (4,0%), поголів’я птиці – на 301,1 тис. голів (3,8%), чисельність поголів’я свиней зменшилась – на 25,9 тис. голів (15,1%).
За січень-вересень місяць всіма категоріями господарств вироблено 458,4 тис. тонн молока, що на 5,9 тис. тонн (1,3%) більше минулорічного, 563,6 млн. штук яєць, реалізовано на забій 55,6 тис. тонн м’яса у живій вазі. По виробництву молока область перебуває на 4-му місці у державі, яєць – 6-те місце, реалізації м’яса – 12-те.
В сільськогосподарських підприємствах вироблено 87,5 тис. тонн молока, що на 5,5 тис. тонн (6,7%) більше минулого року.
Збільшення виробництва молока досягнуто у господарствах 15-ти районів.
Харчова промисловість
Згідно статистичних даних за січень-серпень 2017 року підприємствами харчової і переробної промисловості реалізовано харчових продуктів та напоїв на суму 6258,4 млн грн, що становить 26,5 % від усієї реалізованої продукції промисловості.
Індекс виробництва склав 97,9 %.
Із основних видів продуктів харчування збільшилося виробництво до аналогічного періоду 2016 року: спредів та сумішей жирових – 21,4 %, продуктів молоковмісних – на 23,3 %, олії нерафінованої – на 45,7 %, борошна – на 14,1 %, печива і вафель – на 30,9 %.
Поряд з тим, виробництво яловичини зменшилося на 6,5 %, виробів ковбасних – на 15,6 %, масла вершкового – на 11,3 %, сирів сичужних і плавлених – на 1,4 %, йогуртів – на 17,5 %, молока обробленого рідкого – на 1,9 %, хліба і хлібобулочних виробів – на 8,1 %, напоїв - на 5,1 %, оселедців солоних – на 32,8 %.
Падіння обсягів виробництва пояснюється зменшенням експортних цін на продукцію тваринництва на зовнішніх ринках та зниженням купівельної спроможності населення.

 

 

110602-1.jpg — 82.02 kb 

 

110602-2.jpg — 108.7 kb

 

110604.jpg — 284.25 kb

 

   Верховна рада України  Президент України  Кабінет Міністрів України  Верховний Суд України  Міністерство аграрної політики та продовольства України
   Житомирська обласна рада  Житомирська облдержадміністрація  Генеральна прокуратура України  Інститут охорони ґрунтів України  Агенство земельних ресурсів України